Zdravotné benefity rýb
Ryby, ako napríklad tuniak, losos, makrela či sardinky, sú výborným zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré podporujú rast a obnovu svalov. Okrem toho obsahujú esenciálne omega-3 mastné kyseliny, ktoré prispievajú k zlepšeniu zdravia srdca, znižujú hladinu "zlého" LDL cholesterolu a pomáhajú regulovať krvný tlak. Omega-3 mastné kyseliny tiež podporujú správnu funkciu mozgu a môžu mať pozitívny vplyv na náladu a prevenciu depresie.
Ďalším prínosom rýb je vysoký obsah vitamínov a minerálov, ako sú vitamín D, vitamín B12, selén a jód. Vitamín D je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby, zatiaľ čo vitamín B12 zohráva dôležitú úlohu v tvorbe červených krviniek a v nervovej funkcii. Selén a jód prispievajú k správnej funkcii štítnej žľazy, ktorá ovplyvňuje metabolizmus.
Zdravotné benefity bezlepkových cestovín
Bezlepkové cestoviny sú vhodnou voľbou pre ľudí trpiacich celiakiou alebo intoleranciou na lepok. Vďaka tomu, že neobsahujú lepok, sú ľahšie stráviteľné a nevyvolávajú zápalové reakcie v tráviacom systéme. Okrem toho, moderné bezlepkové cestoviny sú často vyrobené z rôznych zdravých alternatívnych múk, ako je ryžová, kukuričná alebo pohánková múka, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a minerálov.
Niektoré druhy bezlepkových cestovín sú tiež obohatené o vlákninu, ktorá podporuje správnu činnosť tráviaceho traktu a môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi. Bezlepkové cestoviny tiež často obsahujú nižší glykemický index, čo znamená, že uvoľňujú energiu postupne, čím pomáhajú udržať stabilnú hladinu energie a predchádzať pocitu hladu medzi jedlami.